De titel van dit stuk is natuurlijk wat gekscherend, maar het is wel de waarheid. Dagelijks worden Nederlandse bedrijven en organisaties slachtoffer van cybercrime. Ondanks de schrikbarende cijfers, de exponentieel stijgende lijn en wekelijkse berichten in de media, lijkt het voor veel organisaties nog altijd een ver-van-mijn-bed-show. Niemand is veilig als het aankomt op cybercrime.
Bij mij valt niets te halen
De meest gegeven reacties op dit onderwerp is: “bij mij valt niets te halen” en “waarom zouden ze mij uitkiezen”. Jammer genoeg is dit niet waar. Elke organisatie, commercieel en non-profit, verwerkt betalings- en persoonsgegevens van klanten, partners en werknemers. Ook wanneer mensen een account hebben bij jouw organisatie is er kans op schade. Omdat veel mensen wachtwoorden hergebruiken. Met de inloggegevens kunnen andere accounts van deze mensen worden gehackt. Zeg eens eerlijk, is een van deze voorbeelden op jouw organisatie van toepassing?
Cybercrime en non-profitorganisaties
In de non-profit sector gaat veel geld om. Heel veel geld. En dat is nou net waar het hackers om te doen is. Wanneer jouw organisatie een CBF keurmerk heeft, ben je verplicht om jaarlijks de jaarstukken op jouw website te publiceren. Ook als je dit keurmerk niet hebt is overigens voor transparantie en indirect fondsenwerving aan te raden dit te doen. Maar dat bespreek ik op een later moment. Die jaarverslagen zijn openbare stukken en hackers kunnen dus zo inzien hoeveel geld er in jouw organisatie rond gaat. Katching! Dat op zich, maakt je al een doelwit.
(Dit geldt overigens ook voor bijvoorbeeld BV’s die hun jaarverslagen moeten publiceren)
Wachtwoorden kraken
Hackers zijn slim, uitgenast en zijn ons altijd een stap voor én hebben de techniek op hun hand. De manieren om bij jouw data te komen breiden zich met de dag uit. En met de komst van automatiseringssoftware en AI gaat het steeds sneller. Een gemiddeld wachtwoord van 8 tekens (de minimale vereisten van de meeste online platforms) is in een paar uur te kraken. Tenminste nu nog. De technieken en software die hackers tot hun beschikking hebben, ontwikkelen zich snel. Wie weet hoeveel sneller ze binnenkort jouw wachtwoord kunnen kraken. Om de kans drastisch te verkleinen dat jouw wachtwoord wordt gekraakt, gebruik een wachtwoord dat minimaal 18 tekens langs is (bij voorkeur langer). Gebruik letters, cijfers en tekens. En gebruik op elk platform een ander wachtwoord. Als hackers dan toegang krijgen op 1 van jouw accounts, kunnen ze in elke geval nergens anders misbruik maken van jouw gegevens.
“Regelmatig kom ik draadloze netwerkapparatuur tegen op netwerken die zichtbaar en openbaar toegankelijk zijn. Dat is net zoiets als midden in Amsterdam jouw voordeur wagenwijd open laten staan” vertelt David Asghedom van Techtitan, digital ghostbuster fighting your online threats. Alleen veilige wachtwoorden toepassen is bij lange na niet voldoende om hackers buiten te houden.
Wil je meer weten over het doel van hackers en de manieren hoe ze bij jou binnenkomen? David vertelt er op zijn website in deel 2 van dit blog meer over. Of liever meteen overgaan tot actie? Stuur mij een bericht en ik regel persoonlijk een gratis netwerkscan voor jou.
0 Reacties op “Sluit ramen en deuren! Cybercrime is geen ver-van-jouw-bed-show”